De afgelopen jaren heb ik met mijn kleutergroep al verschillende lampionnen gemaakt. Ik probeer bij het bedenken van een lampion altijd rekening te houden met de volgende punten:
– welke vaardigheden wil ik dat de kinderen gaan gebruiken/oefenen;
– de lampion moet het werk van de kinderen zijn. Oftewel: geen leerkrachtwerkje waarbij ik uiteindelijk alles moet gaan doen. Dit schiet zijn doel dan voorbij;
– Welke materialen zijn goed bewerkbaar en snel in de juiste hoeveelheid beschikbaar.
De afgelopen twee jaar heb ik een lampion bedacht die goed binnen het thema van de Kinderboekenweek paste. Hieronder laat ik zien welke lampionnen we de afgelopen jaren hebben gemaakt. Misschien heb je iets aan deze tips!
Lampion: Kasteel
Benodigdheden:
– grijs karton
– witte verf
– zwarte stift
– prikpennen + priklappen
– scharen
– lijm
– vliegerpapier (wit en gekleurd)
– sponzen
– chenilledraad
Uitvoering
Snijd stukken karton (hoogte ongeveer 20cm en breedte ongeveer 50cm) en vouw deze in vieren. Je moet er uiteindelijk een rechthoekige kubus van kunnen maken. Vergeet de plakstrook niet! Dit doe je door aan één zijkant een klein stukjes te vouwen. Om een muureffect op het karton te krijgen, gebruiken de kinderen witte verf en kleine stukjes spons. Zodra de verf droog is, kun je de ramen en kantelen (bovenkant kasteel) tekenen. Zelf heb ik dit met een zwarte stift gedaan. Met een prikpen prikken de kinderen de ramen uit. De kantelen mochten ze uitknippen. Tot slot kiezen de kinderen 2 gekleurde stukjes vliegerpapier uit. Deze plakken ze op twee van de vier ramen. Voor het bedekken van de andere twee ramen moeten de kinderen op 2 stukjes witte vliegerpapier een ridder en prinses/jonkvrouw tekenen. Dit deden ze bij mij met een zwart wascokrijtje. Voor het maken van een hengsel heb ik grijze chenilledraad gebruikt.
Lampion: herfst
Benodigdheden:
– wit karton
– verf/ecoline in herfstkleuren (geel, groen, oranje, rood)
– zwarte stift
– prikpennen + priklappen
– lijm
– wit vliegerpapier
– chenilledraad
Uitvoering
Snijd stukken karton (hoogte ongeveer 20cm en breedte ongeveer 50cm) en vouw deze in vieren. Je moet er uiteindelijk een rechthoekige kubus van kunnen maken. Vergeet de plakstrook niet! Dit doe je door aan één zijkant een klein stukjes te vouwen. De kinderen verven het stuk karton in de verschillende herfstkleuren. Teken met een zwarte stift op twee kanten een vierkant. Deze vierkanten prikken de kinderen uit met een prikpen. Voor het bedekken van de twee vierkanten moeten de kinderen op 2 stukjes witte vliegerpapier een spinnenweb tekenen. Dit deden ze bij mij met een zwart wascokrijtje. Tot slot tekenen de kinderen op een klein velletje tekenpapier een spin. Plak deze spin aan de zijkant van de lampion. Voor het maken van een hengsel heb ik chenilledraad gebruikt.
Lampion: Sterrenhemel met raket
Benodigdheden:
– wit karton
– verf in de kleuren: donkerblauw, paars, zwart, zilver.
– glitter -> voeg de glitters van te voren aan het verf toe!
– zwarte stift
– prikpennen + priklappen
– lijm
– geel vliegerpapier
– gekleurd papier (vouwblaadjes)
– wit tekenpapier
– chenilledraad
Uitvoering
Snijd stukken karton (hoogte ongeveer 20/30cm en breedte ongeveer 50cm). Je moet er uiteindelijk een koker mee kunnen maken. Vergeet de plakstrook niet! Dit doe je door aan één zijkant een klein stukjes te vouwen. De kinderen verven het stuk karton in de verschillende kleuren. Zodra de verf droog is, teken je in het midden van het karton met een zwarte stift of potlood enkele sterren. Deze sterren prikken de kinderen uit met een prikpen. Het bedekken van de sterren doen ze met stukjes geel vliegerpapier. Het maken van de raket heb ik de kinderen als een losse opdracht gegeven. De raket plakken ze op een los vel tekenpapier. Deze raket wordt uitgeknipt en op de lampion geplakt. Voor het maken van een hengsel heb ik chenilledraad gebruikt.
Foutje gezien? Mail mij! Ik ben je dankbaar!